Home > Cases > Een prachtig stukje natuur in het hart van de stad Hasselt

Een prachtig stukje natuur in het hart van de stad Hasselt

Nieuw stadhuis met daktuin op de derde verdieping

De Hasseltse stads- en OCMW-diensten zijn verhuisd naar een nieuw gemeenschappelijk stadhuis. Het nieuwe gebouw omhelst een combinatie van erfgoed – de oude kazerne – en moderne architectuur – een nieuwbouw met opmerkelijke spiegel en een daktuin.

Het historische kazernegebouw heeft een grondige renovatie ondergaan, waarin ruimte is gekomen voor commerciële (verhuurbare) ruimten, vergaderruimten voor Hasseltse verenigingen en de raad- en collegezaal. De nieuwbouw die achter de kazerne is verrezen, vult het monumentale pand aan. De publieksruimtes met de baliediensten zitten onderin het gebouw; op de bovenverdieping bevinden zich de kantoren. Daartussen bevindt zich een transparante tussenverdieping met daktuin.

"Een ‘groen’ Hasselt hoog boven het stedelijke niveau"

Marijke Beirens, Architect Autonoom Gemeentebedrijf Hasselt vertelt: “De daktuin van het nieuwe stadhuis van Hasselt bevindt zich op de derde verdieping en loopt helemaal rondom het gebouw. Bij het initiële wedstrijdontwerp strekte de daktuin zich niet alleen uit over het dak van het stadhuis, maar ook op de dakvlakken van de naastliggende gebouwen. Zo ontstond er een ‘groen’ Hasselt hoog boven het stedelijke niveau. Voorlopig blijft dit echter bij een schets uit het ontwerpproces, maar wij hebben als stad in elk geval de aanzet gegeven.” Alle ruimtes op de derde verdieping (de vergaderzalen, salons en cafetaria) kijken uit op de glooiende beplanting die bestaat uit allerlei struiken, grassen en bloemen. “Momenteel is de draadafsluiting in inox nog vrij opvallend aanwezig maar eens alle planten goed gegroeid zijn en in bloei staan zullen deze door de mazen van de netten heen groeien en deze op die manier onzichtbaar maken.”

"Elkaar kunnen ontmoeten bij de lunch en tegelijkertijd kunnen genieten van de zon en het prachtige uitzicht over de stad"

Voor de terrassen in deze daktuin is gekozen voor Dreen®Ceramica van Zoontjens. Volgens de wens van de architecten in het formaat 90×45 in de kleur Brave Grey. Gezien de beplanting die er omheen, moeten de dakterrassen behoorlijk opgehoogd worden. Dit is opgelost met het DNS® systeem, waarmee het terras op de juiste hoogte wordt gelegd. Het fixplate lock systeem zorgt voor een stabiel oppervlak van de keramische tegels. Vanaf de terrassen hebben de medewerkers een geweldig uitzicht over hun stad!

Met de mooie nazomer die we dit jaar gekend hebben is er al goed gebruik gemaakt van de daktuin en het bijhorende terras. Dit werd ingericht met ronde picknicktafels waaraan mensen elkaar kunnen ontmoeten bij de lunch en tegelijkertijd kunnen genieten van de zon en het prachtige uitzicht over de stad. De oude stadsgebouwen waar onze stedelijke diensten vroeger gehuisvest werden hadden geen buitenruimtes of terrassen, dus dit is voor de werknemers van de stad en het OCMW zeker een verademing. Een prachtig stukje natuur in het hart van de stad Hasselt.”

< Ga terug naar cases

MEER WETEN OVER BIJZONDERE DAKEN? BEL: 013 5 379 379